Matcha Chia Pudding

Matcha Chia Pudding

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Matcha Chia Pudding

Yet another week has flown by and we are already in the month of February. Where did the month fly? I know, time is relative but didn’t we just celebrate Christmas. This week marks the beginning of the semester break for my two school kids and because they are at home my Little one (senior kindergarten) is also at home. For me this means I have to occupy them and play school teacher, mom and many other things at the same time. Luckily I am not working this week so I can take it easy as well.

What I do always need is a well stocked kitchen and plenty of snacks. Childrens eating habits are, to say it politely different than adults, but who says its not a bad idea to eat every half an hour to an hour? A healthy appetite is a good thing, or? So I am always in need of healthy snacks that are not overly sweet and filling at the same time. Chia Pudding to the rescue! I jumped on the chia pudding board quite late but I must say there is something about those little gelatinous seeds. You don’t need to cook them, they’re filled with amazing protein and healthy omega 3 fatty acids and the texture reminds me of tapioca pudding which is one of my favourite quick desserts. As far as matcha is concerned, I guess a culinary love affair has begun since the matcha cake I made last time ( see here). Among many other benefits matcha is an anti-oxidant powerhouse, is rich in chlorophyll and vitamins, increases energy, lowers cholesteroland has anti-aging properties. Since I have been drinking it regularly I’ve noticed an improvement in my mood and I feel calmer. In line with my own belief that healthy food should also taste good and be a pleasure to eat I enjoy incorporating health additives to my dishes. That’s where the idea came for chia and matcha pudding. A matcha made in heaven! The best news is this takes a few minutes to put together and off to the fridge to cool and thicken.

I decided to pair it with some tropical fruits like pineapple and mango. If you’re wondering why the mango looks so dark, ist because I used dried Mangos that I hydrated in water to soften them up. They end up tasting almost like fresh mangos.

 

Matcha Chia Pudding

Serves 6 people

Ingredients:

1/2 Cup/ 150 g of chia seeds

750 ml plant-based milk of your choice (I used homemade cashew-coconut milk)

5 Tbsp maple syrup

1 vanilla bean*, cut down the middle and seeds scraped out

1 1/2 teaspoons matcha tea

a pinch of salt

Toppings:

pineapple, cut in small triangles

banana

mango

kiwi

coconut flakes

Method:

  1. In a large bowl combine the milk, maple syrup, vanilla seeds,matcha tea and salt and whisk together. Add the chia seeds and whisk until everything is well incorporated. Chill for at least 2 hours.
  2. Remove from the fridge and top with toppings of your choice. Sprinkle with some coconut flakes.

XO Aleksandra

Matcha Chia Pudding

Noch eine Woche ist vergangen und wir sind schon im Monat Februar gelandet. Wo ist der Jänner geblieben? Wir haben gerade Weihnachten gefeiert? Wie alles im Leben ist die Zeit auch relativ und wie wir es erleben.

Diese Woche beginnen die Semesterferien und meine zwei großen Schulkinder sind zu Hause und der Kleine (Vorschulkind) auch weil die anderen zu Hause sind. Das bedeutet für mich das ich mehrere Tätigkeiten in einem vereinen muss. Was auf jeden Fall nicht fehlen darf ist ein gut bestückte Speisekammer. Vielleicht bin ich alleine in der Annahme, dass Kinder immer hungrig sind aber sie könnten fast andauernd was essen. Da sind gesunde und abwechslungsreiche Jausen eine Notwendigkeiten. Da leisten Chiasamen einen wertvollen Beitrag. Ich bin relativ spät auf den Geschmack gekommen aber jetzt sind sie aus meinem Speiseplan nicht wegzudenken. Sie sind nährstoffreich durch ihre hohen Omega-3 Fettsäuren Anteil und sehr sättigend, was für Kinder und vor allem wachsende Kinder enorm wichtig ist. Die Konsistenz erinnert an Tapiocapudding, eins meiner Lieblingsdesserts. Mit der Zugabe von Matcha ist der Pudding ein wahrer Kraftpaket an unglaublichen Nährstoffen.

Wie ihr wahrscheinlich bemerkt habt, ist Matcha ein Liebling von mir (siehe hier). Matcha ist  u.a.reich an Antioxidantien, wirkt Cholesterinsenkend, ist reich an Chlorophyl und Vitaminen, wirkt energetisierend und fördert die Konzentration. Seit ich regelmäßig Matchatee trinke, fühle ich mich ausgeglichener und energiegeladener. Da ich eine Verfechterin von Genuss bin, versuche ich gesunde Zutaten in meinem Speiseplan zu integrieren, sodass der Geschmack eine wichtige Rolle spielt und das Beste daran: Dieser Pudding ist in wenigen Minuten zubereitet. Zusammenmischen und ab in den Kühlschrank und schon fertig ist dieser Kraftpaket von einem Pudding.

Ich habe mich entschossen diesen Pudding mit tropischen Früchten zu kombinieren wie Ananas, Banana und Mango. Ich habe getrocknete Mangos zu Hause gehabt und ich habe sie in Wasser eingeweicht. Am Schluss waren sie fast wie reife Mangos.

Matcha Chia Pudding

Ergibt 6 Portionen

150 g Chiasamen

750 ml pflanzliche Milch (ich habe selbstgemachte Kokos-Cashew-Milch verwendet)

1 Vanilleschote, Mark ausgekratzt

1 1/2 TL Matchapulver

1 Prise Salz

5 EL Ahornsirup

Zugaben:

Ananas

Banana

Kiwi

Mango

Kokosflocken

Zubereitung:

  1. Pflanzliche Milch, Ahornsirup,Matchapulver und  Salz in einer großen Schüssel verrühren und dann die Chiasamen einrühren und gut vermischen. Im Kühlschrank stellen und mindestens 2 Stunden kühlen.
  2. Mit Obst garnieren und Kokosflocken. Servieren!

 

XO Aleksandra

 

 

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